some photos, some ideas, some links, just a blog...

by snikolas

Saturday, February 11, 2006

Sony vs piracy

Η sony είναι γνωστό ότι ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο για να πολεμήσει την πειρατεία. Αυτή την φορά όμως νομίζω πως το έχεσε το πράγμα! Το αν η πειρατεία είναι αυτή που σκοτώνει την μουσική-games-οτιδήποτε, ή οι τιμές αυτών είναι που τα σκοτώνουν, το έχει σκεφτεί ποτέ κανείς από τα τζιμάνια της sony; Προσωπικά θεωρώ πως το καλύτερο αντι-πειρατικό είναι η τιμή. Αν ένα game αντί για 70 ευρώ είχε 20 ευρώ, η αν ένα μουσικό cd είχε 5 ευρώ κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο να το κάνει download η να το αγοράσει από τον μαύρο πίνοντας την φραπεδιά του! Θα μου πείτε, μόνο η sony ρε συ Νικόλα τα κάνει αυτά; Τι διαφορετικό έκανε η sony από τους άλλους για να τα πάρεις στο κρανίο;

Να σας εξηγήσω λοιπόν. Η αγαπητή sony, έχει “κλειδώσει” το psp για να αποφύγει την πειρατεία. Τι ποιο λογικό φυσικά! Έλα όμως που μαζί με το “κλείδωμα” έχει αφαιρέσει και κάθε δυνατότητα του psp να παίζει homebrew*! Είναι σαν να σου λένε πως δεν μπορείς, δεν έχεις το δικαίωμα, να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα στο pc σου! Τι και αν είναι παιχνιδομηχανή; Αλλάζει τίποτα; Πως μου στερείς το δικαίωμα να γράψω το δικό μου πρόγραμμα; Δηλαδή αν η sony έφτιαχνε αυτοκίνητα θα έβαζε φραγμούς και θα έλεγε, στην Τσιμισκή, στην παραλιακή και στον δήμο καλαμαριάς, το αυτοκίνητο αυτό δεν έχει το δικαίωμα να κυκλοφορήσει; Για τον λόγο αυτό, με το που θα αντιλαμβάνεται ο υπολογιστής πως κατευθύνεσαι προς τα κει ο κινητήρας θα σβήνει! Hello? Hello? Είστε με τα καλά σας;

Ευτυχώς υπάρχουν εκεί έξω, άτομα με γνώσεις και χρόνο να ασχοληθούν με το “σπάσιμο” αυτού του ανόητου κλειδώματος γιατί όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές. Κυκλοφορούν firmware downgrader (crack στην ουσία) για firmware μέχρι και version 2.00. Για τους υπόλοιπους όχι και τόσο τυχερούς, σαν εμένα δηλαδή, που έχουν firmware 2.60, υπομονή μέχρι να έρθει το καινούργιο firmware downgrader. Και άσε την sony να ξοδεύει εκατομμύρια για κλειδώματα…


*Homebrew video games are video games written by hobby programmers.

13 Comments:

  • At 2/11/2006 5:00 PM, Blogger . said…

    αφιερωμένο : "για τα λεφτάαα τα κάνεις όοολα, για τα λεφτά δε μ αγαπάς...."

    συμφωνώ μαζί σου

     
  • At 2/11/2006 7:07 PM, Blogger Johny said…

    Κάτω οι τιμές!!!!!!!

     
  • At 2/11/2006 7:07 PM, Blogger Stavros Amanatidis said…

    kala ola auta, alla den einai toso aplo na ri3eis thn timh apo 70 se 20!! oute kan apo 70 se 50 den thn rixneis.. den tis diallegoun sthn tuxh tis times kai to 3ereis.. ara, genika h prwth paragrafos einai ligo akurh..
    gia to an vazei fragmous sto ti 8a trexei sto mhxanima ths, einai dikia tis epilogh.. h sony to eftia3e opws h8ele.. den 8a rwthsei kanenan gia to ti 8a prepei na trexei sto mhxanima ths.. kai h apple exei to macOS to opoio den mporeis na to valeis sto pc(oxi emulator).. phgene pes tous na to alla3oun..
    kai sthn telikh olh auth h diamaxh meta3u etairiwn kai crackers katalhgei eis ofelos ths texnologias kai ths proodou :)

     
  • At 2/11/2006 7:25 PM, Blogger snikolas said…

    Σταύρο, η κατασκευή ενός cd είναι κατά πολλές φορές φτηνότερη από την κατασκευή ενός δίσκου από βινίλιο. Δεν είδα ποτέ να πέφτουν οι τιμές των μουσικών δίσκων! Αν δεν είναι αυτό αυθαίρετη αύξηση τότε τι είναι; Μην επιχειρηματολογήσεις λέγοντας μου για το πόσο καλύτερο είναι το cd από το βινίλιο και πως πληρώνουμε την έρευνα και την εξέλιξη του προϊόντος, θα το θεωρήσω άστοχο μετά από τόσα χρόνια στην παραγωγή. Όσο για το αν πρέπει να τρέχουν άλλα προγράμματα στο μηχάνημα της sony, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Θεωρώ πως αφού αρχικά άφησαν ελεύθερο το πεδίο και δεν χρειαζόταν κανένα firmware downgrader για να παίξεις με homebrew, έπρεπε να το αφήσουν έτσι. Αλλά είδαν πως έτσι ο κάθε ένας μπορεί να φτιάξει παιχνιδάκια και να τα μοιράζει δωρεάν (και φυσικά έτσι έγινε). Αυτό είναι που τους πείραξε. Το ΔΩΡΕΑΝ, γι αυτό και τσατίζομαι.

     
  • At 2/11/2006 8:14 PM, Blogger Xνούδι said…

    Mετά λες τι σχόλια να κάνεις σε μένα. Χαζό!!! :ΡΡ

    Αρνούμαι σθεναρά να σχολιάσω ξανά σφυροκέφαλους, παιχνιδομηχανές, ποδόσφαιρα και άλλα καλά. :ΡΡΡ

    Πάραυτα, καλησπέρα :-)

     
  • At 2/11/2006 8:27 PM, Blogger Stavros Amanatidis said…

    vre nikola, egw sou lew oti gia ta lefta den einai aplh upo8esh.. vevaia sto xeri tous einai na kanoun mia ereuna kai na doun poso 8a au3h8ei h zhthsh kai 8a meiw8ei h peiratia an ri3oun thn timh, alla to 8ewrw api8ano na mhn exoun ginei autes oi ereunes apo sovares etairies! kai h timh fusika opws 3ereis den antikatroptizei mono thn timh tou cd ws uliko.. mhn mpoume se tetoies leptomeries.. einai polu oi paragontes pou 8a ka8orisoun thn timh..
    oso gia to giati kopsan to free programming, apantas monos sou sthn teleutaia sou protash, kai fusika exoun ka8e dikaiwma ws kataskeuastes na to kanoun to psp oso euelikto 8eloun.. an den sou aresei, den to pairneis :)
    den exei nohma na tous kathgoreis epeidh den mporeis na programmatiseis sto mhxanima tous.. eleos..

     
  • At 2/11/2006 8:42 PM, Blogger snikolas said…

    Εφόσον στην αρχή μπορούσες να παίξεις homebrew games στο psp, θεωρώ πως είναι υποχρέωση τους να το αφήσουν έτσι. Πως θα σου φαινότανε αν με το επόμενο service pack της Microsoft το pc σου σταματούσε να τρέχει τα προγράμματα που δεν είναι της Microsoft; Με την ίδια λογική και η Microsoft θα είχε δίκιο!

     
  • At 2/11/2006 8:57 PM, Blogger Stavros Amanatidis said…

    asxhmo 8a mou fainotan, alla ekei akrivws vazeis linux :)

    tespa, genika se kapoia pragmata exeis dikio, alla h protash ths meiwshs ths timhs ws lush gia thn peiratia, mou fanhke ligo outopikh..

     
  • At 2/12/2006 8:04 AM, Blogger Asteroceras said…

    Οι παιχνιδομηχανές Νικόλα είναι αυτό που είναι. Οι τιμές των παιχνιδιών δεν έχουν σχέση με το κόστος του φυσικού μέσου - CD - αλλά με το κόστος παραγωγής ενός παιχνιδιού, που πλέον ξεπερνά το $1 εκατομμύριο. Οσο για το αν εχει κανείς δικαίωμα να τρέχει homegrown software ή όχι σε μια παιχνιδομηχανή, αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε νομοθεσία που από ότι ξέρω απαγορεύει ακόμη και το reverse-engineering/crack/mods κλπ. Αν αυτο φαινεται απίστευτο στην Ελλάδα είναι γιατί επί χρόνια συνηθίσαμε σε μια κατάσταση όπου υπήρχε χάος και νομοθετικά κενά. Σίγουρα πάντως, οι τιμές των παιχνιδιών πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην εκάστοτε αγορά.

     
  • At 2/12/2006 10:56 AM, Blogger snikolas said…

    1$? Μόνο; Είναι αστείο το ποσό! Τα κέρδη της βιομηχανίας παιχνιδιών ξεπερνούν πλέον τα κέρδη της βιομηχανίας του Hollywood!!! Τιμή για το ίδιο παιχνίδι 70ευρώ Πλαίσιο, 42ευρώ Amazon(usa) όπου και φυσικά δεν μπορείς να το προμηθευτείς γιατί πολύ απλά ΔΕΝ τρέχει στις ευρωπαϊκές παιχνιδομηχανές. Μάλλον τα νομοθετικά κενά δεν υπάρχουν μόνο προς το όφελος των κατασκευαστών…

     
  • At 2/12/2006 9:48 PM, Blogger Asteroceras said…

    Ενα εκατομμύριο - ελάχιστη τιμή - για κόστος παραγωγής ενός παιχνιδιού. Δεν έχετε μάλλον καταλάβει ότι τα παιχνίδια δεν παράγονται από 2-3 άτομα. Υπάρχουν ολόκληρες ομάδες από character designers, map designers, script writers, musicians, producers κλπ. Είναι σα να παράγεται μια ταινία. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται για τη δουλειά τους.

     
  • At 2/13/2006 12:09 PM, Blogger nanakos said…

    Xiliades agnwstes lexeis!!!! Ki egw eimai enantion tis pirateias alla to paixnidi me apagoreftikous kanones, pavei na einai paixnidi! I support!!

     
  • At 2/17/2006 3:22 PM, Blogger NetKerveros said…

    Ένα ταξιδάκι στην Ταϊλάνδη και θα τα βρεις όλα με 1 δολάριο!

     

Post a Comment

<< Home