some photos, some ideas, some links, just a blog...

by snikolas

Sunday, December 17, 2006

Περιτύλιγμα vs συρραπτικό

Εδώ και μερικές μέρες τρέχω για τα δώρα που θα πρέπει να πάρω στα ανιψάκια μου αλλά και στους υπόλοιπους της οικογένειας. Οι μέρες που θα τους επισκεφτώ πλησιάζουν επικίνδυνα. Τα δώρα που έχω στην κατοχή μου και που θα μπουν κάτω από το δέντρο, είναι ακόμη επικίνδυνα χαμηλά στον αριθμό γιατί δεν έχω ιδιαίτερα πολύ ελεύθερο χρόνο. Το χειρότερο όμως, δεν είναι ο αριθμός των δώρων που έχω στην κατοχή μου, αλλά το χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα αυτών.

Αγοράζεις ένα δώρο και το περιτύλιγμα είναι η ίδια η σακούλα του καταστήματος. Δηλαδή, με το που το βάλεις κάτω από το δέντρο ξέρουν αμέσως και τι δώρο τους πήρες. Σε ρωτάνε αν είναι για δωράκι. “Ναι” λες εσύ, βγάζουν την τιμή, στο κοτσάρουν στη σακούλα και σου την συρράπτουν! Το περιτύλιγμα δηλαδή του 2000 είναι η συρραφή! Είδατε; Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Μαγαζάτορα!

Εγώ ξέρω, πως μία από τις χαρές που έχει κανείς όταν παίρνει ένα δώρο είναι και το σκίσιμο του χαρτιού. Όταν ένα δώρο είναι τυλιγμένο μέσα σε χαρτί (που δεν έχει το λογότυπο του μαγαζιού, γιατί το είδα και αυτό) έχεις μια αγωνία. Τι μπορεί να είναι; Μήπως είναι αυτό; Μήπως είναι εκείνο; Ρε, το μέγεθος ταιριάζει, λες να θυμήθηκε πως ήθελα εκείνή την τσουγκράνα για να τα ξύνω; Τα παιδάκια (μερικές φορές τα παιδάκια μπορεί να είναι 1,80m αλλά αυτό δεν έχει σημασία) θα πάνε κάτω από το δέντρο, θα περιεργαστούν το πακέτο, θα γίνει ο σχετικός χαβαλές… Πώς να κρύψεις μέχρι την τελευταία στιγμή το περιεχόμενο του δώρου σου όταν η σακούλα “φωνάζει” πως μέσα της κρύβετε ένα ρούχο, ένα παιχνίδι, ένα οτιδήποτε;

Φυσικά, δεν είναι σε όλα τα καταστήματα έτσι. Πήγα σε ένα μεγάλο παιχνιδάδικο και αγόρασα ένα τηλεκατευθυνόμενο για τον ανιψιό μου. Το πακετάρισμα μου λέει η ταμίας είναι σε εκείνον τον πάγκο. Ωραία σκέφτομαι εγώ, επιτέλους και ένα μαγαζί που κάνει σωστό πακέτο. Παίρνει η κοπέλα το δώρο, παίρνει και χαρτί (δυστυχώς με το λογότυπο του καταστήματος) και αρχίζει να τυλίγει το δώρο. Η κοπέλα πρέπει να νόμιζε πως δουλεύει σε γυράδικο και τυλίγει σάντουιτς με γύρο! Δεν εξηγείται αλλιώς η κακοτεχνία της. Μου ήρθε να της πω, “κοπέλα μου αν είναι να το τυλίξεις λες και το τύλιξε χιμπαντζής, άστο καλύτερα”.

Το μέλλον των δώρων μάλλον διαγράφεται σκοτεινό. Σε λίγο καιρό στα δώρα που αγοράζεις θα αφαιρείται η τιμή (με τον δικό σου μαρκαδόρο) και θα τοποθετείται σε σακούλα που θα έχεις μαζί σου (αν έχεις κάνει ψώνια κάπου αλλού), ειδάλλως θα το παίρνεις στο χέρι. Ε, να μην είμαστε και υπερβολικοί, γιατί να το τυλίξεις αφού δεν θα μείνει για πάντα μέσα στο πακέτο;

32 Comments:

  • At 12/17/2006 1:05 PM, Anonymous Anonymous said…

    Μπαα, εγώ πλέον τα τυλίγω μόνη μου, πρώτον για το λόγο που αναφέρεις κι εσύ και δεύτερον διότι περιμένεις εκατό ώρες στον ειδικό "πάγκο" που γίνονται οι "συσκευασίες" (εδώ ήθελε τριπλά εισαγωγικά ;-).

    "Η κοπέλα πρέπει να νόμιζε οτι δούλευε σε γυράδικο" rofl rofl rofl

     
  • At 12/17/2006 1:32 PM, Blogger GLOBAL said…

    Από την άλλη και αυτό του Καναδά που σου το δίνουν στην σακκούλα την νάυλον και πας και αγοράζεις χαρτιά και παραχαρτιά για να το κάνεις να γίνει δώρο, είναι εξίσου ακραίο.
    Μου έχει τύχει να θέλω να χαρίσω κάτι και να χρειαστεί να γυρίσω σπίτι για να το τυλίξω!
    Η μαμά Νανά έχει την λύση: ένα καλάθι με ρολά χαρτιού διαφορετικών χρωμάτων και σχεδίων και ένα συρτάρι με χάρτινες σακκούλες για παν ενδεχόμενο.
    Γιατί είναι μαγικό να, να κάθομαι οκλαδόν και να πακετάρω τα δώρα για τους αγαπημένους, να γίνομαι μέρος του δώρου ακόμα και στο σκρατς που θα κάνει το χαρτί.

     
  • At 12/17/2006 1:44 PM, Blogger alienlover said…

    Κι εδώ σαν τον Καναδά.. ότι αγοράσεις σε (απαίσια) άσπρη νάυλον σακουλίτσα.. πίκρα..
    Διαφωνώ κάθετα με το περιτύλιγμα με το όνομα του μαγαζιού, γι' αυτό η λύση είναι αυτή της μαμάς Νανάς. Διάφορα χαρτιά, κορδέλες και σακούλες, ψαλίδι, σιλοτέιπ και το τυλίγεις μόνος σου. Κι εγώ τώρα πια έτσι κάνω όταν παίρνω δώρα στη βαφτιστήρα μου και τον αδελφό της γιατί δεν παλεύεται αλλιώς η κατάσταση.. (πω πω καλά που μου το θύμισες.. πρέπει να βγω κι εγώ για δώρα....)

     
  • At 12/17/2006 2:37 PM, Blogger Sigmataf said…

    Γιατί να το τυλίξεις...

    Πιστεύω πως με εξέφρασε απόλυτα αυτή η ατάκα σου.


    Έφτασε η ώρα...
    Εμπρός για τα παραμύθια μας.

     
  • At 12/17/2006 2:40 PM, Blogger €lisavet said…

    Μ'αρέσουν πολύ τα χαρτιά περιτυλίγματος και γενικότερα οι όμορφες, ακόμη και πολύπλοκες συσκευασίες. Να φανταστείς η ιστορία του Ψαθά με το μικρό τσαντάκι που έβγαζε η κυρία απ'τη μεγάλη τσάντα,την οποία έβγαζε από μια τσάντα ακόμη μεγαλύτερη, δε μου φάνηκε ποτέ εκνευριστική!

     
  • At 12/17/2006 2:56 PM, Blogger snikolas said…

    Proserpina, δεν είχε κόσμο στον ειδικό πάγκο και περίμενα πως η δουλειά θα ήταν άψογη. Λάθος μου όμως.

    Global, τουλάχιστον στον Καναδά το ξέρεις και κανονίζεις να έχεις χαρτιά κτλ. Εγώ πάλι, χαίρομαι να κάνω δώρα αλλά προτιμώ το τύλιγμα να γίνεται από γνώστες!

    Alienlover, ακόμη δεν πήρες δώρα; Τρέχα σου λέω τρέχα! :)

    Sigmataf, εμπρός λοιπόν!

    Elisavet, μου δίνεις τρελές ιδέες για τα δώρα σου!

     
  • At 12/17/2006 4:04 PM, Blogger Marina said…

    Μιά καλή μέθοδος και όχι ακριβή είναι αυτό που κάνει η πεθερά μου. Αγοράζει τούλι απο κατάστημα ραπτικών, ρόζ για τις γυναίκες γαλάζιο για τους άντρες. Ολα τα δώρα τυλίγονται μέσα σε τούλι και στις δύο άκρες (φαντάσου πακέτα σαν καραμέλα) βάζει κορδέλλα. Τα δώρα μέσα έχουν το περιτύλιγμα του καταστήματος, απλά απέξω φαίνεται το τούλι.
    ΠΡωτότυπο δεν είναι?

     
  • At 12/17/2006 4:34 PM, Blogger Attalanti said…

    Έχω σηκωθεί κι έχω φύγει από κατάστημα χωρίς να αγοράσω καλούδια που είχα διαλέξει μετά από ώρα εξ' αιτίας της άσχημης συμπεριφοράς υπαλλήλων και της αναμονής πριν το ταμείο ή την συσκευασία. Για να τα τυλίξεις μόνος σου, πάλι, χρειάζεσαι όρεξη, χρόνο και γούστο, που είναι δύσκολο να τα έχεις την ίδια στιγμή.

    Αυτό που κάνω τώρα τελευταία είναι να μαθαίνω πότε έχουν λιγότερη κίνηση τα καταστήματα που με ενδιαφέρουν (οπότε πηγαίνω τότε, ακόμα και με άδεια από το γραφείο) ή διαλέγω καταστήματα που κάνουν ωραίο αμπαλάζ. Είναι δύσκολο να κάνουν ωραίες συσκευασίες και να μην έχουν καλά πράγματα - μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει.

    Είναι πολύ σωστό αυτό που γράφεις. Το περιτύλιγμα και το άνοιγμα είναι μια διαδικασία από μόνο του, αλλά έχει μεγάλη σημασία. Για μένα πιο σημαντική είναι η κάρτα που συνοδεύει το δώρο (έχω κρατήσει τις περισσότερες που έχω λάβει.)

     
  • At 12/17/2006 5:21 PM, Blogger Zosiana said…

    Hola! Opws eipan kai parapanw polu xarakthristikh praktikh xwrwn e3wterikou auth. Otan zousa Agllia kai h8ela na kanw dwro eprepe na agorasw egw to xarti perituligmatos, sin to seloteip kai thn kordelitsa. Polu liga magazia se keinh thn polh ekanan kapoia upotupwdh suskevasia dwrou kai sunh8ws htan ontws to xarti me to logotupo tou magaziou. To 8ewrousa psiloguftia tote alla mallon einai pagia politikh marketing kai diaxeirhshhs ap,o,ti vlepw.

     
  • At 12/17/2006 6:08 PM, Anonymous Anonymous said…

    Εγώ τις λυπαμαι βέβαια και αυτές τις κακομοίρες που είναι όρθιες και τυλίγουν από το πρωί ώς το βράδυ τώρα τις Άγιες μέρες και ο μισθός τους απ"ότι ξέρω είναι γύρω στα 500κάτι ευρώ, πού να βρούν κουράγιο να είναι και ευγενικές από ένα σημείο και μετά...
    Anyway,ωραίο πράγμα να αγοράζεις και να δέχεσαι δωράκια, στο περιτύλιγμα θα κολλήσουμε???

     
  • At 12/17/2006 6:31 PM, Blogger tzo said…

    Και εγώ φτιάχνω μόνη μου τα δωράκια και τις καρτούλες για να μη σου πω πως έχω φτιάξει και κουτάκια! Έτσι νιώθω ότι έχουν κάτι εντελώς δικό μου, συν του ότι καταφέρνω με αυτόν τον τρόπο να δίνω χαρακτήρα στο περιτύλιγμα σύμφωνα με αυτόν που θα το πάρει.

     
  • At 12/17/2006 6:34 PM, Blogger snikolas said…

    Marina, ναι, ωραία πρέπει να είναι.

    Attalanti, η κάρτα είναι εξίσου σημαντική.

    Zosia, συρραπτικό, στην υπηρεσία του καταστηματάρχη! Τουλάχιστον στο εξωτερικό ξέρεις από την αρχή πως θα πρέπει να το πακετάρεις μόνος σου.

    Patsiouri, καταλαβαίνω πολύ καλά πως δεν είναι ότι καλύτερο να τυλίγεις δώρα όλη μέρα για 500 ευρώ, αλλά αν δεις το πακέτο για το οποίο μιλάω θα καταλάβεις γιατί τα πήρα. Anyway… τα δώρα όπως είπες είναι ωραίο πράγμα! :)

    Allitnil, φτιάχνεις και κουτάκια; Ωραία. Θα σου στείλω μερικά δώρα να τυλίξεις! :)

     
  • At 12/17/2006 8:01 PM, Anonymous Anonymous said…

    Το είπα γιατί θυμήθηκα το φωτογράφο της γειτονιάς μου που πρίν 5-6 χρόνια που είχε δουλίτσα ήταν ο πιό γελαστός άνθρωπος του κόσμου και τώρα που βαράει μύγες έχει μιζεριάσει τόσο πολύ που ένα αλμπουμάκι παίρνεις και μόνο που δέ στο πετάει στα μούτρα, όσο για το χαμόγελο, πάπαλα...Κάπου κάπου τους δικαιολογώ μερικούς μουτρωμένους που έχουν χάσει τη διάθεση για καλή δουλειά, όχι όλους βέβαια...

     
  • At 12/17/2006 9:00 PM, Blogger Sophia said…

    Καλά, αυτό με το περιτύλιγμα είναι πόνος!! Στα καλά μαγαζιά, στο πακετάρουν πολύ καλά με τα κορδελάκια του και τα τοιαύτα, αλλά η αλήθεια είναι πως στους φίλους μου μου αρέσει να κάνω εγώ την συσκευασία!! Φέτος μάλιστα που ο ανιψιός μου απέκτησε επαφή με τον χωροχρόνο, έχω πάρει χαρτί του μέτρου για να του ζωγραφίσω το περιτύλιγμα!!! Πάντως το καλύτερο με το "τι κρύβει μέσα αυτό το δώρο" το κάναμε σε έναν φίλο μου, που του δώσαμε κουτί από τηλεόραση, και όταν το άνοιξε, έβγαζε έβγαζε έβγαζε χαρτιά, και κατέληξε σε ένα μικροσκοπικό (πλην έξυπνο) μπαρμπαδάκι!!! Δεν μπορώ να σου περιγράψω το τι γέλιο έπεσε!!!!!
    Πολύ ωραία για περιτυλίγματα με φαντασία είναι και τα γκοφρέ χαρτιά, μπορείς να κάνεις φανταστικούς συνδυασμούς!

     
  • At 12/17/2006 9:26 PM, Blogger Epsilon said…

    Πωπω με άγχωσες τώρα!!! Πρέπει να πάρω δώρα κι εγώ αυτή την εβδομάδα και είναι και πολλά, 3 βαφτιστήρια, 2-3 άλλα παιδάκια φίλων αλλά και για τα μεγάλα παιδιά. Η καλύτερη λύση είναι εκείνες οι χάρτινες διακοσμημένες τσάντες, το βάζεις μέσα, συρραπτικό, ένα γλυφιτζούρι για ντεκόρ και το παιδάκι είναι ευτυχισμένο!

     
  • At 12/17/2006 11:07 PM, Blogger loukoumaki said…

    ela teras, mesa stin week tha pao kai ego gia dora... an ertheis na boithiseis na dialekso tha sou kano trelo paketarisma sta dika sou dora! deal???
    mouts

     
  • At 12/18/2006 12:37 AM, Blogger snikolas said…

    Patsiouri, είναι όντως πολύ δύσκολο να φανταστώ κάποιον που έχει χάσει την πελατεία του και να είναι χαρούμενος.

    Sophia, θα ήθελα πολύ να δω τα μούτρα του φίλου σας που του κάνατε αυτή την πλάκα! :)

    Epsilon, 6 παιδάκια και ακόμη δεν έχεις ψωνίσει τίποτα; Να δω τι θα κάνεις τώρα. Πολύ τρέξιμο θα πέσει!

    Loukoumaki, αν δεν δω δώρο από το ταξίδι σου deal δεν έχει που να χτυπιέσαι! :)

     
  • At 12/18/2006 10:31 AM, Blogger Gogo said…

    pwpw, piges idi gia dwra, eisai poli brosta...
    Emeis exoume kati megalous filous elvetous pou kathe xrono mas stelnoun sto spiti ena kouti fantasou 50x50 ekatosta. Kai erxetai spiti kateutheian kai ti les na exei mesa?? Gemato me sokolates kai sokolatakia! Milame i eutixia pou niwthw ekeini ti stigmiiiii, les kai iparxei pragmati agios vasilis!!!
    Tri la lo!

     
  • At 12/18/2006 11:26 AM, Blogger jojo said…

    πολύ σωστή η παρατήρησή σου νικόλα!
    έχει παραγίνει το κακό...

    πάντα θαύμαζα που στις ταινίες ανοίγαν τα δώρα που όλα ήταν μέσα σε κουτιά (οχι χαρτιά ή σακούλες) τα οποία είχαν πάνω τους έναν ωραίο φιόγκο που έβγαινε μαζί με το καπάκι...

    πρέπει να τα τυλίγεις μόνος σου τελικά.

    αλλά υπάρχει πρόβλημα όταν στο σπίτι που μένεις, είναι και αυτός που θες να δώσεις το δώρο.
    πρεπει να οργανώσεις και σχέδιο ολόκληρο πως να αποφύγεις να σε δουν τι τυλίγεις... ;)

     
  • At 12/18/2006 12:58 PM, Anonymous Anonymous said…

    Το κορυφαίο είναι όταν πας χριστούγεννα στο παιχνιδάδικο, αγοράζεις διάφορα για ανήψια, ξαδελφάκια, βαφτιστήρια κτλ. και στο ταμείο σε ρωτάνε "είναι για δώρο; να το τυλίξω;"
    Προφανώς περιμένουν την απάντηση "Μην το τυλίξετε, είναι για εμένα, θα το παίξω στο δρόμο για το σπίτι" χε χε!

     
  • At 12/18/2006 3:10 PM, Blogger Θεριό Ανήμερο said…

    Και να σκεφτεί κανείς, ότι ζούμε στην εποχή του περιτυλίγματος...

     
  • At 12/18/2006 3:23 PM, Blogger YO!Reeka's said…

    μα τι καλός θείος που είσαι!!! συμφωνώ, το περιτύλιγμα έχει σαφώς μεγαλύτερη πλάκα

     
  • At 12/18/2006 3:35 PM, Blogger snikolas said…

    Gogo, νομίζω τα είπαμε για τον Άγιο Βασίλη… υπάρχει και παραυπάρχει! :pppp

    Jojo, καλά… από συνομωσίες για να κρύψεις από τον άλλον τα δώρα του ουκ ολίγες! Ο James Bond θα ήταν πολύ περήφανος! :)

    Sandiago nasar, ναι ρε συ, εντελώς ηλίθια ερώτηση.

    Θεριό ανήμερο, πολύ σωστό αυτό που είπες. Δεν το είχα σκεφτεί.

    Gelial, και πλάκα έχει και μυστήριο έχει και από όλα έχει. Είδες ρε τι καλός θείος που είμαι; :)

     
  • At 12/18/2006 4:05 PM, Blogger Trilian said…

    που να δεις που εγω πηρα δωρο για το βαφτιστήρι... το τυλιξαν... και το χαρτί έχει πάνω το ονομα του μαγαζιου :@ !!

     
  • At 12/18/2006 4:06 PM, Anonymous Anonymous said…

    Κι εμένα μ'αρέσει πολύ να με τρώει η περιέργεια και να μην μπορώ να καταλάβω τι δώρο με περιμένει...
    Αλλά σε κάθε περίπτωση, η χαρά στο πρόσωπο αυτού που λαμβάνει το δώρο είναι όλα τα λεφτά! Ανεξαρτήτως περιτυλίγματος!

     
  • At 12/19/2006 11:44 AM, Anonymous Anonymous said…

    Εχεις απολυτο δικιο. Ο ηχος του χαρτιου που σκιζεται ειναι ηδονη μαζι με την αγωνια για το δωρο. Διαβαζοντας αυτο που εγραψες αισθανθηκα παλι παιδακι. Σ'ευχαριστω που μου ξυπνησες αυτη την μνημη!

     
  • At 12/19/2006 3:12 PM, Blogger snikolas said…

    Trilian, αφού δεν έγραφε επάνω και τι έχει μέσα το κουτί πάλι καλά!

    Blogaki, ναι είναι φοβερό να προσπαθείς να μαντέψεις τι έχει μέσα το πακέτο.

    Evelina_z13, ωχ, κατάλαβα… είσαι από τα σπαστικά που ανοίγουν 50 ώρες το δώρο του; Θύμισε μου να μην σου πάρω ποτέ δώρο! :p

    Billzouk, χαίρομαι που αισθάνθηκες έτσι.

     
  • At 12/19/2006 3:36 PM, Blogger AVRA said…

    και εμενα μου τη δινει πολυ αυτο...δεν ειναι ομως ευκολο ,λογω χρονου εννοω, να ασχολουμαι με το περιτυλιγμα μονη μου.Παντως αν τα καταφερνεις ειναι θαυμασια ιδεα.

     
  • At 12/19/2006 9:12 PM, Blogger snikolas said…

    Avra, ούτε εγώ έχω χρόνο γι’ αυτό και τα παίρνω στην κράνα.

    Deadend mind, δεν το γλιτώνεις ούτε και εσύ το σωστό πακετάρισμα του δώρου βλέπω.

    Evelina_z13, εγώ ξινός; Τώρα είναι που δεν σου παίρνω τίποτα, κρίμα και ήθελα να σου πάρω το cd με τα παπάκια που έμαθα πως τα χορεύεις με πολύ στυλ! :pppp

     
  • At 12/19/2006 10:35 PM, Blogger *...Nantia...* said…

    Όντως είναι πολύ όμορφα τα χριστουγεννιάτικα δώρα με μη-διαφημιστικά περιτυλίγματα..πάντως ξερω πως σε γνωστό παιχνιδάδικο δεν στα τυλίγουν αλλά πουλάνε δίπλα στα ταμεία κάτι super χαρτιά,σακούλες και κορδέλες για να το φτιάξεις όπως θες!

     
  • At 12/21/2006 4:06 PM, Blogger Night's Knight said…

    θυμάσαι που κουνάγαμε το κουτί πέρα δόθε για το γκλιν, γκλον πριν το ανοίξουμε;
    Επειδή γκρινιάζεις ασταμάτητα όμως... γιατί δεν παίρνεις χαρτί να τα τυλίξεις μόνος σου; Θείο;

     
  • At 12/22/2006 9:02 PM, Blogger snikolas said…

    Nantia, σωστή και αυτή η επιλογή αλλά, σε πολύ ψαγμένο και super μαγαζί με παιχνίδια στην Θεσσαλονίκη μου έκαναν ένα πακέτο καταπληκτικό. Γιατί να μην έχουν όλοι το ίδιο μεράκι;

    Night knight, καλά… τι μου θύμησες τώρα… δεν το κουνούσαμε απλώς αλλά κάναμε όπως κάνουν οι κλέφτες που ακούν το χρηματοκιβώτιο πριν το διαρρήξουν! :)

    (γιατί ο θείος έχει και άλλες δουλειές να κάνει)

     

Post a Comment

<< Home