some photos, some ideas, some links, just a blog...

by snikolas

Monday, April 09, 2007

Ιστορίες Αυτοκίνησης. (part one)

Σιχαίνομαι να οδηγώ Σαββατοκύριακα και αργίες. Όχι γιατί έχει κίνηση. Γιατί η κίνηση στους δρόμους είναι φαινόμενο που συναντάς κάθε μέρα. Σιχαίνομαι να οδηγώ αυτές τις μέρες λόγο των οδηγών που βγαίνουν σαν τον χάρο παγανιά, μόνο τα Σαββατοκύριακα και αργίες.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, Σε αυτόν πoυ oδηγεί με ταχύτητα κατώτερη τoυ ελάχιστoυ επιτρεπόμενoυ oρίoυ ταχύτητας, ως και σε αυτόν πoυ παραβαίνει τη διάταξη της παραγράφoυ 9* τoυ άρθρoυ αυτoύ επιβάλλεται πρόστιμo είκοσι χιλιάδων (20.000) δραχμών. Πουθενά δεν είδα**, ούτε άκουσα** ποτέ να δίδεται ένα πρόστιμο στον παπάρα που πηγαίνει με 30, προκαλώντας άνευ λόγου και αιτίας ουρά χιλιομέτρων γιατί δεν υπάρχει ορατότητα για προσπέραση, η δεν το επιτρέπουν τα διερχόμενα από την αντίθετη κατεύθυνση οχήματα, και εκνευρίζει τους υπόλοιπους οδηγούς με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνονται ένα σωρό μαλακίες. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων. Αυτοί, και να θέλουν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Πώς να πάει με 90km/h πχ. το 20+χρόνων αυτοκινητάκι, που στα νιάτα του είχε 75 ίππους και τώρα τα 20 που παραμένουν ζωντανά ακόμη, τραβούν μαζί με τον ιδιοκτήτη τους και τα άλλα 55 ψόφια; Τουλάχιστον αυτοί οι οδηγοί, γνωρίζουν την κατάσταση και οδηγούν στην άκρη όσο γίνεται. Εδώ φυσικά γεννάται το ερώτημα πως πέρασε ΚΤΕΟ αυτό το αυτοκίνητο… αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

Μη με παρεξηγήσετε, με εκνευρίζουν και δεν επιβραβεύω ούτε και θαυμάζω τους κάφρους που με όριο 90 ¨πετάνε¨ με 150. Ούτε πιστεύω πως εφόσον το όριο είναι 90 πρέπει να πηγαίνεις με 90. Μπορεί οι συνθήκες να μη το επιτρέπουν και να επιβάλετε να βάλεις από μόνος σου όριο πολύ κάτω του 90! Αλλά, εκνευρίζομαι ακόμη περισσότερο, όταν βλέπω πως κάφροι, που θεωρούν τσιφλίκι τους τους δρόμους, κάνουν κατάληψη της λωρίδας με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 30-40 km/h. Είναι οι υπαίτιοι για τον εκνευρισμό τόσων και τόσων οδηγών που τους εξωθούν σε ακρότητες αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος λόγο εκνευρισμού. Αυτοί ως πότε θα μένουν ατιμώρητοι από την τροχαία; Για αυτούς τους οδηγούς πότε θα ισχύσει ο νόμος;

* Παράγραφος 9. Στα φoρτηγά αυτoκίνητα και στα ρυμoυλκoύμενα από αυτά ως και στα λεωφoρεία αυτoκίνητα πρέπει να αναγράφεται στo πίσω μέρoς τoυ αμαξώματός τoυς, με στoιχεία ύψoυς 0,15 μ. μαύρoυ χρώματoς σε άσπρη κυκλική επιφάνεια, o αριθμός των χιλιoμέτρων την ώρα τoυ επιτρεπόμενoυ ανώτατoυ oρίoυ ταχύτητάς τoυς.

** Αν ακούσατε ποτέ περίπτωση τέτοια στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό παρακαλώ να μου το πείτε.

33 Comments:

  • At 4/09/2007 5:43 PM, Blogger MTdoggie said…

    nikola θυμαμαι τοτε που εκανα μαθηματα οδηγησης ο καθηγητης μου ειχε αναφερει περιστατικο να εχουν κοψει κληση σε καποιον που πηγαινε σαν κοτα στην αττικη οδο. τωρα προσωπικα δεν εχω ακουσει κατι.να φανταστεις η γιαγια μου(!) που ειναι ο χαρος προσωποποιημενος πισω απο το τιμονι,εχει ανανεωσει το διπλωμα μια χαρα και ουτε εχει φαει κληση και ας πηγαινει με 30 στην αριστερη λωριδα της κηφισίας!!!αστα,βραστα!!!

     
  • At 4/09/2007 6:22 PM, Blogger alienlover said…

    έτσι είναι. οι οδηγοί του Σ/Κ είναι για τα μπάζα, Ελλάδα ΟΕ ΟΕ!!

     
  • At 4/09/2007 6:23 PM, Blogger ONOMATODOSIA said…

    ψοφανε τ αλογα της μηχανης;

    ετσι ,νικολα.πολυ καλα τα λες.σορρυ για το κρυο αστειακι.

    παντως οσα αυτοκινητα με ελληνικες πινακιδες βλεπω στο εξωτερικο,γερμανια ειδικα,πανε με τον νομο.σαν κυριες.δεν τους παιρνει εδω για μαγκιες.
    φταιει η κυκλοφοριακη μας παιδεια,,,που σορρυ δεν εχουμε!

     
  • At 4/09/2007 7:54 PM, Blogger Georgia said…

    Έλα, δε θέλω γκρίνια μέρες που είναι!! ;)

     
  • At 4/09/2007 8:08 PM, Blogger snikolas said…

    Mtdoggie, είναι ίσως το πρώτο περιστατικό που ακούω, δεν παύει όμως να είναι από εκείνα που φίλος φίλου του γνωστού εκείνου που είχε μπατζανάκη τον ξάδελφο που άκουσε εκείνη την ιστορία που του είπε κάποτε η γιαγιά του παππού του και πάει λέγοντας. :) όσο για την γιαγιά σου… ελπίζω να μη την πετύχω ποτέ στον δρόμο μου! :p

    Alienlover, οε οε οε οε οε…. Οε οε οε οε… :)

    Onomatodosia, αν ψοφάνε λέει; Το ένα μετά το άλλο! :)

    Georgia, σωστά! Ζητώ συγνώμη από το αναγνωστικό κοινό. Μέρες που είναι… :)

     
  • At 4/09/2007 9:26 PM, Blogger Georgia said…

    Πες κι εσύ το ποιηματάκι μαζί μου.... "Μέρες αγάπης, ομόνοιας και κατάνυξης !" (3 φορές μετά από κάθε -κατανυκτικό- γεύμα!) Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Το Τζέλα-Δέλτα ήτανε σκυλοπινίχτης!" ;)

     
  • At 4/09/2007 10:13 PM, Blogger Attalanti said…

    "Πώς να πάει με 90km/h πχ. το 20+χρόνων αυτοκινητάκι, που στα νιάτα του είχε 75 ίππους και τώρα τα 20 που παραμένουν ζωντανά ακόμη, τραβούν μαζί με τον ιδιοκτήτη τους και τα άλλα 55 ψόφια;" LOL!

    Μην ανησυχείς, εγώ δεν ξέρω να οδηγώ και θα αργήσω να μάθω. Μια φόνισσα λιγότερη :)

     
  • At 4/10/2007 12:48 AM, Blogger rockordie said…

    "με όριο 90 πετάνε με 150"

    Κοίταξε, αν πήγαινα με 150 δεν θα έβαζα ποτέ πάνω από 3η και θα είχα άχρηστες τις μισές ταχύτητες.

     
  • At 4/10/2007 11:57 AM, Blogger toolman said…

    πέστα ρε άνθρωπε, έχουμε πήξει στους γκαζοφονιάδες αλλά και στους φρενοφονιάδες!
    ειλικρινά δε ξέρω ποιοί είναι χειρότεροι.... αλλά το χω πεί και το ξαναλέω παππούς,γιαγιά στο τιμόνι= ατύχημα που περιμένει να συμβεί στους άτυχους που είναι πίσω τους!
    πάντως αρχίζω και καταλήγω στο συμπέρασμα οτι τους κάγκουρες τους αγνοείς ενώ οι άλλοι δεν παλεύονται...

     
  • At 4/10/2007 12:04 PM, Blogger snikolas said…

    Georgia, Μέρες αγάπης, ομόνοιας και κατάνυξης ! Μέρες αγάπης, ομόνοιας και κατάνυξης ! Μέρες αγάπης, ομόνοιας και κατάνυξης ! Δυστυχώς η ατάκα σου δεν έχει το γράμμα Ρ. Θα το έλεγα με την γερμανική προφορά του Βαλαβανίδη! :)

    Attalanti, ούτε για τους νέους οδηγούς δεν μπορώ να πω τίποτα. Άρα… δεν θα σε κατηγορήσω όταν έρθει η ώρα να πάρεις το τιμόνι στα χέρια! :)

    Rockordie, έφυγε ο Senna και άφησε εσένα! :p

    Toolman, τον κάγκουρα τον αγνοείς γιατί τον βλέπεις να έρχεται, τον ακούς κι όλας τις περισσότερες φορές, κάνεις στην άκρη και τον αφήνεις στην τύχη του. Οι άλλοι… τους τρως στην μάπα για ώρα οπότε και είναι δύσκολο να τους αγνοήσεις και να μην εκνευριστείς.

     
  • At 4/10/2007 2:34 PM, Blogger Sophia said…

    Πες τα, ΠΕΣ ΤΑ χρυσόστομε!!!! Και σου βάζω και την άλλη παράμετρο: σχολικό λεωφορείο σε εκδρομή, σε δρόμο που ΔΕΝ είναι αυτοκινητόδρομος και έχει μια μόνο λωρίδα. Ε, δεν θα το περάσει ακόμα και η κουτσή Μαρία (για την άσχημη ούτε λόγος)??? Δεν αυξάνεις αμέσως στατιστικά με γεωμετρική πρόοδο τις συνθήκες για πρόκληση ατυχήματος? Όσο για αυτούς που πηγαίνουνε με ταχύτητα Επιτάφιου στους δρόμους, τους τρώω στη μάπα καθημερινά, και βάλε μέσα και τα τρακτέρ (χωρίς φώτα το βράδυ, γιατί ως γνωστόν όλοι έχουμε ακτίνες Χ στο αμάξι και είμαστε Superman και Daredevil ή οδηγούμε με σόναρ), τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές και ό,τι τύπου αγροτικά μηχανήματα βάζει ο νους σου. Και σε συνδυασμό με τους γκαζόπουλους είναι καθαρά ασκήσεις θάρρους και υπομονής! Άμα είχα ένα λεπτό για κάθε !@#%$#%@#!$ οδηγό που συναντώ καθημερινά, θα είχα δικό μου νησί από τα πλούτη!

     
  • At 4/10/2007 6:26 PM, Blogger patsiouri said…

    Επιτέλους κάποιος κάτι έγραψε αυτές τις μέρες!

    Δέ με παίρνει να μιλήσω..την Παρασκευή το βράδυ εγώ και η ωραία μου παρέα κατεχόμενοι πάντα από βαθύτατα θρησκευτικά αισθήματα, στο τσάκ γλυττώσαμε τη στούκα πάνω στον Επιτάφιο του Αγίου Σπυρίδωνο αυτοπροσώπως...

    Ας συμπεριλάβεις και τους Επιτάφιους λοιπόν σε αυτά τα απελπιστικά χελωνάκια που επιπλέον δέν κοιτάνε και άν έρχεται κανείς από δεξιά...

    Πέρασες καλά????

     
  • At 4/10/2007 7:30 PM, Blogger YO!Reeka's said…

    είμαι υπέρ της γκρίνιας και επαυξάνω. εγώ πέρασα τα πάθη του ιησού στο μαλιακό και ξέρω. άσε που όπως καλά ξέρεις οδηγάω ένα πανάκριβο και παν-γρήγορο αυτοκίνητο και δεν μπορώ να με καθυστερούν στο δρόμο οι φτωχοί :) :)

     
  • At 4/10/2007 8:04 PM, Blogger Blogaki said…

    Πες τα χρυσόστομε!! Κάτω η καταπίεση των οδηγών του Σαββατοκύριακου και των "τα ζώα μου αργά"!! Σπίτια σας όλοι!!!!
    :) Χρόνια Πολλάααα!!

     
  • At 4/10/2007 8:50 PM, Blogger snikolas said…

    Sophia, οι τυπάδες με τα τρακτέρ και τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές είναι από μόνοι τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που ίσως κάποια μέρα κάνω τον κόπο και το postάρω.

    Patsiouri… την επόμενη φορά θα συμπεριλάβω και τους επιτάφιους! :) Ναι, πέρασα καλά.

    Yo!reeka, καλά… το αυτοκίνητο σου είναι κάτι παραπάνω από supercar! :p

    Blogaki, :) χρόνια πολλά!

     
  • At 4/11/2007 12:37 AM, Blogger NetKerveros said…

    εεε ... Χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και τα σχετικά. Οδήγα εσύ με ασφάλεια και σύνεση και απλά κάνε υπομονή. Στην Ελλάδα δεν ήμαστε? Ε! Υπομονή!

     
  • At 4/11/2007 8:52 AM, Blogger Θεριό Ανήμερο said…

    Ψυχραιμίαααααααα!

     
  • At 4/11/2007 11:01 AM, Blogger Trilian said…

    εεε super car ειναι το δικό μου του Yo!reeka είναι μια απλή λίμο!!!

    Χρονια πολλά είπαμε;

     
  • At 4/11/2007 1:16 PM, Blogger jul said…

    Πες τα ρε Νικόλα...γιατί τα νεύρα μου γίνονται τσατάλια στον δρόμο..... αυτό δε με τον τυπά να πηγαίνει με 20χλμ και να μην μπορεις να τον περάσεις...πφφφφφφφφφφφφφφ τρελα πράγματα....

     
  • At 4/11/2007 1:37 PM, Blogger snikolas said…

    Netkerveros, πόσο ρε ακόμη υπομονή να κάνω; Πόσο; Είσαι και εσύ από αυτούς; Όχι… δεν το πιστεύω! :) χρόνια πολλά!

    Θεριό ανήμερο, μου τελείωσε σε λέω… :)

    Trilian, το δικό σου είναι 100 επίπεδα πάνω από του yo!reeka δεν το συζητώ. Όχι χρόνια πολλά δεν είπαμε. Χρόνια σου πολλά δεσποινίς. :p

    Julia, μωρέ εγώ τα λέω… το θέμα είναι ποιος μ’ ακούει, και αν με ακούει τι κάνει γι’ αυτό!

     
  • At 4/11/2007 4:23 PM, Blogger BLUEPRINTS said…

    Η αλήθεια είναι ότι έχεις ένα δίκαιο σ'αυτό, σε κάνουν έξαλλο κάτι τέτοια, άντε καλή επάνοδο σε όλους και χρόνια πολλά

     
  • At 4/11/2007 6:48 PM, Blogger Unknown said…

    Κοίτα, ας πάνε όπως θέλουν... βασικά όταν κάνεις ταξίδι μπορεί και να θες να πας στυλ "κρουαζιέρας"... Αποδεκτό ίσως, δεν μπορώ να το κατακρίνω, αν και θα μπορούσαν (αν είναι δυνατό) να πάρουνέναν επαρχιακό δρόμο αντί για εθνικό...
    Αλλά όντως, ας κάτσουν στην άκρη και ας σε αφήσουν να περάσεις εύκολα...
    Πάντως η αλήθεια είναι πως γενικά οι οδηγοί που δεν πηγαίνουν κοντά στον μέσο όρο του ρεύματος (όποιος και αν είναι αυτός) αποτελούν σημαντικό παράγοντα ατυχήματος...

    Όσο για τα τρακέρ... Ας φράξουν τις εθνικές και ας φτιάξουν επιτέλους σοβαρούς παράπλευρους δρόμους (και ας κόψουν τις εξυπνάδες με τους προς ψήφιση νόμους για αλλαγή χρήσης γύρω από τις νέες εθνικές σε οικιστική γιατί σε 10 χρονια πάλι "εθνική" θα ψάχνουμε - γμω τα συμφέροντά μου γμω) αλλιώς λύση δεν υπάρχει...

     
  • At 4/11/2007 9:33 PM, Anonymous Anonymous said…

    Χρόνια πολλά,τρελοκομείο!!!;))))

     
  • At 4/12/2007 2:34 AM, Blogger Psipsinel said…

    xristos anesti!!!

     
  • At 4/13/2007 9:08 AM, Blogger snikolas said…

    Blueprints, ένα δίκιο το έχω! :) Χρόνια πολλά.

    Darthiir, βλέπεις… από μόνος σου αλλάζεις αυτό που είπες αρχικά! Σε στυλ κρουαζιέρας αν δεν ήταν κατακριτέο δεν θα ήταν και παράνομο!

    Evelina_z13, χρόνια πολλά :p

    Psipsinel, χρόνια πολλά. :)

     
  • At 4/13/2007 11:33 AM, Blogger Unknown said…

    Μμμ όχι ακριβώς, ναι είναι επικίνδυνοι, αλλά δεν γίνεται να απαγορεύσεις την χαμηλή ταχύτητα. Πάρε παράδειγμα έναν νέο οδηγό. Με δεδομένο πως στην πόλη δεν έχει την δυνατότητα και δεν πρέπει να αναπτύσσει ταχύτητα πάνω των 50, και εφ' όσων πρέπει να μάθει την συμπεριφορά του αμαξιού πριν αναπτύξει ταχύτητα, είναι αναμενόμενο να βρείς νέους (πιό επικίνδυνους από τους πεπειραμένους) να πηγαίνουν αργά, αυξάνοντας σιγά σιγά την ταχύτητά τους όταν πλέον κατανοήσουν την συμπεριφορά (και αν δεν είναι έτσι, έτσι θα έπρεπε να είναι). Πιστεύω πως μπορούν απλά να βρίσκονται λύσεις και να παίρνουμε λίγο πιό χαλαρά τα πράγματα. Άλλωστε όπου η ταχύτητα πρέπει να είναι υψηλή υπάρχουν 2 λωρίδες και ειδικό σήμα που αναφέρει ότι στην μεσαία δεν μπορείς να πηγαίνεις κάτω από "τόσο". Αλλά όπου υπάρχει μόνο ανώτατο όριο έχεις το δικαίωμα να πηγαίνεις με ότι ταχύτητα θες. Άρα ας μην ρίχνουμε τις ελλείψεις υποδομών μας στους οδηγούς, είναι επικίνδυνο αλλά δεν είναι κατακριτέο ή παράνομο. Άλλωστε για να λέμε και του στραβού το δίκιο, άμα στην Αθηνών-Πατρών θες να πας με το ρεύμα, τότε πρέπει να είσαι τουλάχιστον 20 χλμ/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας του δρόμου. Ποιά είναι "η παρανομία" τότε;

     
  • At 4/13/2007 1:16 PM, Blogger snikolas said…

    Darthiir, για τους νέους οδηγούς δεν είπα τίποτα. Αυτούς όπως τα είπες έτσι πρέπει να είναι. Επίσης, δεν αναφέρθηκα για διαδρομές μέσα στην πόλη. Ο προβληματισμός μου είχε να κάνει κυρίως με τους επαρχιακούς δρόμους μονής λωρίδας όπου το όριο είναι 90km/h. Συνήθως εκεί είναι που υπάρχει και το πρόβλημα με τους οδηγούς στυλ κρουαζιέρα όπως πολύ εύστοχα το έθεσες.

     
  • At 4/13/2007 7:14 PM, Blogger tzo said…

    Σε καταλαβαίνω με το δίκιο σου!
    Οδηγός δεν είμαι αλλά ουκ ολίγες φορές έχω βρεθεί σε τέτοιο συμβάν!

     
  • At 4/15/2007 6:34 PM, Blogger Nikos Psy2k said…

    Ελλαδιστάν rulez my friend ;)

     
  • At 4/16/2007 11:29 AM, Blogger Σπιτόγατος said…

    Σπεύδε βραδέως...
    ;ΡΡΡ

     
  • At 4/17/2007 1:23 AM, Blogger €lisavet said…

    Κοίτα, όταν βιάζομαι, με τσατίζουν πάρα πολύ! Κατά τ'άλλα...δείχνω κατανόηση γιατί τέτοια οδηγός προβλέπω να είμαι, αγή αλλά σταθερή! :P

    Διότι όπως μας λέγαν και στο σχολείο, "ο γρήγορος φτάνει πρώτος, αλλά ο αργός φτάνει πάντα." Λίγο μακάβριο σαν σκέψη, αλλά τι να πεις.

     
  • At 4/17/2007 1:26 AM, Blogger €lisavet said…

    αρρργή!

    Φτου, σκουληκομυρμηγκότρυπα!

     
  • At 4/17/2007 11:40 PM, Blogger snikolas said…

    Allitnil, αν και δεν οδηγούσες, δεν εκνευρίστηκες;

    Nikos psy2k, ω ναι…

    Σπιτόγατε, κάτι τέτοιο!!!

    €lisavet, αν γίνεις ποτέ τέτοια οδηγός ελπίζω να μη με πας ποτέ βόλτα!!! :)

     

Post a Comment

<< Home